ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ «ΡΗΓΑΣ» 1970-2017

Πριν 47 χρόνια ξεκίνησε μια όμορφη παιδαγωγική ‘’βόλτα’’, στα παραδοσιακά σοκάκια και στενά του Πύργου με πολλές και διάφορες στάσεις στη Λετρίνων, στην Αγίου Νικολάου, στην Κεντρική Πλατεία, στη Μιαούλη, στη Μπιζανίου, στη Καταραχίου και τώρα στη Κατακόλου. Οι νέοι εκπαιδευτικοί τότε, Τάκης και Μένη Ρήγα, με τόλμη και περίσσια άγνοια κινδύνου, έψαχναν μια ζεστή γωνιά για να στεγάσουν τα όνειρά τους για μια Νέα Παιδεία.

Τα δύσκολα πανεπιστημιακά τους χρόνια, αλλά και η λατρεία τους για την εκπαίδευση, τους ώθησαν να πάρουν το μεγάλο ρίσκο, να ιδρύσουν ένα Κέντρο Εκπαίδευσης με νηπιαγωγείο- δημοτικό και φροντιστήρια εισαγωγικών εξετάσεων. Εγχείρημα τολμηρό σε δύσκολους καιρούς, με νοοτροπίες που άλλαζαν, με παγιωμένα συμφέροντα, αλλά έχοντας να αντιπαρατάξουν την αγάπη και τη θέληση για τη δουλειά τους.

Τα χρόνια πέρασαν, το όνομα «ΡΗΓΑΣ» συνδεόταν ολοένα και πιο στενά με την ΠΑΙΔΕΙΑ, δημιουργώντας μια σχέση αγάπης και ευθύνης. Η καταξίωση έδειχνε πάντα κοντά, δεν ήταν όμως αυτό το ζητούμενο.

Τα ονόματα των επιτυχόντων στις πανελλαδικές αμέτρητα, οι πρωτιές πάμπολλες, οι απόφοιτοι του «ΡΗΓΑ» στα ψηλότερα σκαλοπάτια της επιστήμης αλλά και σε αυτά της ζωής και της ανθρωπιάς. Πρώτες, δεύτερες και πολύ σύντομα τρίτες γενιές πέρασαν, παιδεύτηκαν, αναπτύχθηκαν και κοινωνικοποιήθηκαν στα θρανία του «ΡΗΓΑ». Παιδεία και ΡΗΓΑΣ είχαν γίνει πλέον ένα αχώριστο ζευγάρι, που πορεύτηκε μαζί σε μια αέναη αναζήτηση και προσπάθεια ανατροπής και που θα συνεχίσει για πολλά χρόνια ακόμα να το κάνει.

Το 2010 η Πρότυπη Προσχολική Αγωγή Ρήγας πλέον, δημιουργεί ένα πρότυπο σχολείο στην περιφέρειά μας αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Σε πρόσφατο έλεγχο λειτουργίας από την Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου συγκαταλέχθηκε στα 5 πιο άρτια, μοντέρνα και ολοκληρωμένα σχολεία, θέτοντας μάλιστα υποψηφιότητα για μια μελλοντική επίσκεψη από Ευρωπαϊκό Κλιμάκιο Ελέγχου. Ένα σχολικό συγκρότημα που είναι σε θέση να προσφέρει τα πάντα σ’ ένα παιδί.

«…Ακόμα κι αν έχουν περάσει 47 χρόνια… από τα πρώτα μας ‘’περπατήματα’’ στο πολύ δύσκολο και απαιτητικό ‘’δρόμο’’ της εκπαίδευσης, συνεχίζουμε να αναζητούμε το κάτι καλύτερο, το κάτι παραπάνω, φροντίζοντας πάντα να ανανεώνουμε τις ιδέες μας, να καινοτομούμε, να προσπαθούμε για μια καλύτερη Προσχολική Αγωγή των αυριανών Ηλείων πολιτών και επιστημόνων, στοχεύοντας σε μια νέα και ποιοτικότερη πόλη μας, με βήματα εμπρός, καταδικάζοντας με τη σιωπή μας αναχρονιστικές τακτικές τρίτων και ουσιαστικά μένοντας ανεπηρέαστοι από μικρούς εξωτερικούς παράγοντες όχλησης.»

Διαθέτουμε άριστο και αυστηρά επιλεγμένο προσωπικό, με γνώμονα την αγάπη του για τα παιδιά, αλλά και τη σωστή και απαιτούμενη κατάρτισή του. Το νέο μας σύγχρονο σχολείο φροντίζει να συνεργάζεται σταθερά και μόνιμα με εκπαιδευτικούς απόφοιτους. Η προσχολική αγωγή και εκπαίδευση απαιτεί ποιότητα, επαγγελματική συνείδηση, θέληση, σωστή νοοτροπία, τα οποία αποκτούνται μόνο μέσα από έγκυρες πανεπιστημιακές διαδρομές. Εάν αυτή η προϋπόθεση πλαισιωθεί από ένα σύνολο χαρισματικών εκπαιδευτικών, με χαρακτήρες και ιδιοσυγκρασίες φιλικές προς το παιδί, τότε και μόνο τότε, θα προκύψει το απόλυτο παιδαγωγικό “ζευγάρωμα”, που θα θρέψει τους καρπούς του σ’ ένα παιδικό περιβάλλον, σ’ ένα πρότυπο κέντρο εκπαίδευσης και αγωγής.

Ο προγραμματισμός και η μεθοδικότητα, δίνουν μια ξεχωριστή σημασία σε κάθε δράση μας. Το ΔΕΠΠΣ (ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ) είναι αυτό που μας δίνει τους κατευθυντήριους άξονες. Ακόμη και η παρέλαση, στην οποία συμμετείχαμε μετά από 17 ολόκληρα χρόνια, μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού, περηφάνιας και ανεπανάληπτης χαράς από παιδιά, γονείς και συμπολίτες μας, δίνοντας το δικό μας ξεχωριστό και μοναδικό στίγμα με μια παιδική απόχρωση που τόσα χρόνια έλειπε, ήταν μέρος ή και αποκορύφωση θα λέγαμε, ενός σχεδίου μαθήματος (PROJECT), το οποίο είχε προγραμματιστεί από την αρχή της χρονιάς και οργανωθεί πάνω στους 4 κύριους άξονες σχεδιασμού και ανάπτυξης δραστηριοτήτων (Έκφραση & Δημιουργία, Μελέτη Περιβάλλοντος, Μαθηματικά, Γλώσσα).

Η ολοκληρωμένη αυτή ιδέα, οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε από το σχολείο μας, στο σύνολό του, τον προηγούμενο μήνα, εφαρμόζοντας τις πλέον σύγχρονες μεθόδους της Διαθεματικής προσέγγισης και βάζοντας για άλλη μια φορά το παιδί στην κορυφή της παιδαγωγικής μας πυραμίδας, τηρώντας το ηθικό συμβόλαιο που έχουμε υπογράψει με αυτήν. Δράξαμε τη σπουδαία και γεμάτη ιστορική σημασία εθνική μας εορτή και δίπλα της χτίσαμε μια ολοκληρωμένη διαδικασία βιωματικής έκφρασης και ανάπτυξης.

Η παιδαγωγική είναι τρόπος ζωής, το αποδεικνύουμε καθημερινά εδώ και 47 χρόνια και θα συνεχίσουμε να το υποστηρίζουμε για πολλά χρόνια ακόμη με ταπεινότητα και υπευθυνότητα, κρατώντας σταθερή πορεία προς αυτό που πρεσβεύουμε… το παιδί.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Αν έχετε οποιαδήποτε ερώτηση, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας

Gallery

Η αγάπη για τα παιδιά και ο επαγγελματισμός οδηγούν σε ένα ασφαλές, οικογενειακό και γεμάτο ερεθίσματα σχολείο.