ΤΟ ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΟ ΣΑΜΠΟΤΑΖ…

Ποιος να το φανταζόταν πως όλοι οι αντιστασιακοί του ’40, την Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014, 75 χρόνια μετά θα έκαναν το πιο όμορφο σαμποτάζ όχι όμως στους Γερμανούς κατακτητές αλλά στο βροχερό καιρό. Λες και τον παραπλάνησαν για 1 ώρα αποσπώντας του την προσοχή για να μας επιτρέψουν να δείξουμε ότι για εμάς, τους μικρούς μαθητές και μαθήτριες, τους καταδρομείς και τις αγωνίστριες της Προσχολικής Αγωγής ΡΗΓΑ 1970, η μνήμη και η λάμψη τους θα είναι για πάντα οδηγός στη ζωή και στα όνειρα μας. Συγχαρητήρια σε όλους εσάς που γίνατε ΕΝΑ μαζί μας και με τη χαρά και το χειροκρότημα σας δώσατε φωνή στη παρουσία μας. Συγχαρητήρια στα παιδιά μας που ”βαπτιστήκαν” Έλληνες και θύμισαν με το ηθικό και το παράστημα τους, τους λαμπρούς μας προγόνους. Ο αγαπημένος μας παππούς, ο παππούς της Προσχολικής Αγωγής ΡΗΓΑ, ΚΩΣΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, ενωμοτάρχης χωροφυλακής, αντιστασιακός στη Θεσ/νικη όπου συνελήφθη τον Αύγουστο του 1941 μετά από προδοσία και αφού είχε φυγαδεύσει εκατοντάδες Βρετανούς, φυλακίστηκε στο Επταπύργιο και εκτελέστηκε τον Οκτώβριο του 1941, αποτέλεσε το λαμπρό μας αστέρι. Ένας ήρωας της πόλης μας ήταν ψηλά στο λάβαρο που κράτησε η δισέγγονη του Αλεξάνδρα φωτίζοντας ακόμα πιο πολύ τα λαμπρά πρόσωπα των παιδιών μας με την τόλμη και την αυτοθυσία του. Παππού σε ευχαριστούμε που μας ”έντυσες” με την ανδρεία και το θάρρος σου…

Ιδιαίτερα θα πρέπει να μεριμνήσουμε τη συμβολή του αντιπεριφερειάρχη κυρίου Γεωργιόπουλου, ο οποίος αξιολόγησε θετικά και μοιράστηκε μαζί μας το όραμα για μια παιδική παρέλαση. Τον ευχαριστούμε θερμά μέσα από την καρδιά μας. Τα εύσημα μας στη βιοτεχνία Poulen για τις καταπληκτικές στολές της. Ευχαριστούμε όλο τον κόσμο, όλες τις οικογένειες παλιές και νέες του σχολείου μας, που ήταν δίπλα μας. Ευχαριστούμε πάνω απ’ όλα όμως τα τρομερά παιδιά μας που το χάρηκαν και το απόλαυσαν πραγματικά βιώνοντας αυθεντικά Ελληνικά συναισθήματα. Εμείς θα είμαστε πάντα εκεί στην υπηρεσία της πόλης μας, όποτε μας ζητηθεί, καταθέτοντας τον καλύτερό μας εαυτό, εκπροσωπώντας επάξια όσους μας αγαπάνε και μας εμπιστεύονται.

ΚΩΣΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, ΕΝΑΣ ΞΕΧΑΣΜΕΝΟΣ ΗΡΩΑΣ

Ο Κωστής Κυριακόπουλος γεννήθηκε στο Λατζόι της Ηλείας. Τελειώνοντας το σχολείο και εκπληρώνοντας τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις παρακολούθησε τη σχολή υπενωμοταρχών και διορίστηκε υπενωμοτάρχης στη Ξάνθη. Το 1937 ο Κώστας, μετατέθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου και τοποθετήθηκε στο τμήμα Ειδικής Ασφαλείας. Στη Θεσσαλονίκη υπηρέτησε στο ίδιο τμήμα με τον Ευστάθιο Βαμβέτσο υπομοίραρχο με τον οποίο συνδέθηκε με αδερφική φιλία… Μάλιστα ο Βαμβέτσος βάφτισε και το πρώτο του παιδί τη Χαρούλα που γεννήθηκε το 1940.

Μετά τη συνθηκολόγηση με τους Γερμανούς και την τριπλή κατοχή της χώρας μας, οι Εγγλέζοι που παρέμειναν στα Ελληνικά εδάφη προσπάθησαν να διαφύγουν. Όσους μπόρεσαν οι Γερμανοί τους συνέλαβαν και τους συγκέντρωσαν σε διάφορα στρατόπεδα αιχμαλώτων με κυριότερο αυτό του Παύλου Μελά. Οι υπόλοιποι εγκλωβισμένοι Εγγλέζοι έψαχναν απεγνωσμένα τρόπο φυγάδευσης και σωτηρίας. Ο Κωστής Κυριακόπουλος με τον Βαμβέτσο και έναν τρίτο χωροφύλακα τον Ξανθόπουλο εντόπιζαν και αναγνώριζαν τους εναπομείναντες Άγγλους, τους έκρυβαν σε φιλικά καταφύγια, τους εφοδίαζαν με Ελληνικές ταυτότητες και με ψαροκάικα τους οδηγούσαν σε τουρκικά παράλια όπου ζητούσαν άσυλο. Κάθε μέρα όμως υπήρχαν εκατοντάδες συλλήψεις Άγγλων και Αυστραλών στρατιωτών οι οποίοι υφίσταντο εξευτελιστική μεταχείριση από τους κατακτητές. Τότε οι τρεις συνέλαβαν ένα σχέδιο που έφερε τριγμούς στη Γερμανική διοίκηση. Χρησιμοποιώντας έναν υπόνομο και φτιάχνοντας εκατοντάδες πλαστές ταυτότητες με θαμπές φωτογραφίες, έβγαλαν κυριολεκτικά μέσα σε ένα βράδυ σχεδόν όλους τους αιχμαλώτους, τους έδωσαν πολιτικά ρούχα, τους έμαθαν το νέο τους ελληνικό όνομα και τους φυγάδευσαν στην Τουρκία σαν ψαράδες. Οι Γερμανοί την επομένη αντίκρισαν ένα στρατόπεδο άδειο και κατάλαβαν ότι πρόκειται για σχέδιο καλά οργανωμένο από αντιστασιακή ομάδα. Κατάφεραν να συλλάβουν έναν φυγά και μετά από βασανιστήρια του απέσπασαν τα στοιχεία των τριών, τους οποίους συνέλαβαν ενώ προσπαθούσαν να διαφύγουν ακολουθώντας 3 διαφορετικές κατευθύνσεις. Οδηγήθηκαν αμέσως στο έκτακτο γερμανικό στρατοδικείο με την κατηγορία της δολιοφθοράς κατά της γερμανικής διοίκησης και της φυγάδευσης Άγγλων αιχμαλώτων πολέμου. Στο στρατοδικείο απολογήθηκαν υποστηρίζοντας ότι οι Άγγλοι ήρθαν στην Ελλάδα για βοήθεια των Ελλήνων ως παραστάτες του Ελληνικού λαού και σαν τέτοιους η αρετή των Ελλήνων τους αναγνωρίζει και τους συμπεριφέρεται. Σε ερώτηση του προέδρου εάν στη θέση των Γερμανών ήταν οι Άγγλοι και αντίστροφα ο Κωστής του απάντησε πως οι Έλληνες δεν κάνουν επιλογή τυράννων. Ο πρόεδρος του στρατοδικείου απάντησε ότι τους συγχαίρει αλλά είναι υποχρεωμένος να τους καταδικάσει. Η στρατιωτική ποινή πραγματοποιήθηκε στο στρατόπεδο Παύλου Μελά την 22 Οκτωβρίου 1941 ημέρα Τετάρτη στις 5 το πρωί. Αρνήθηκαν να δέσουν τα μάτια τους και έφυγαν ζητωκραυγάζοντας για την Ελλάδα και την ελευθερία. Τα οστά του Κωστή Κυριακόπουλου μεταφέρθηκαν στο πατρικό του τάφο στο Λατζόι. Μετά από χρόνια η Αυστραλιανή Κυβέρνηση έστειλε ευχαριστήριο μήνυμα στον Κωστή Κυριακόπουλο υπογεγραμμένο από τον Πρωθυπουργό. Μια σημαντική λεπτομέρεια: ο τρίτος της παρέας, ο Ξανθόπουλος, δραπέτευσε από το κρατητήριο πηδώντας από το μπαλκόνι, σπάζοντας το πόδι του. Οι Γερμανοί τον συνέλαβαν αλλά η εκτέλεσή του αναβλήθηκε, οι Γερμανοί έχασαν τον πόλεμο και τελικά απελευθερώθηκε.

Αυτός είναι ο παππούς της Πρότυπης Προσχολικής Αγωγής ΡΗΓΑ 1970, ο Κωστής Κυριακόπουλος, που με τον ηρωισμό και την αυτοθυσία του ενέπνευσε τα παιδιά και εμάς τους ίδιους στη παρέλασή μας.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση και σεβασμό,
ΡΗΓΑΣ